cambodja
Afgelopen 10 dagenzijn we in Cambodja geweest. Het is eenlastig verslag door de vele heftige en verschillende indrukken van het land en haar geschiedenis.
We begonnen in Siem Reap, waar wij net als 2 miljoen andere toeristen per jaar Angkor(Wat) bezoeken. Gelukkig zijn we in de heetste maand van het jaar en zitten we in het 'laagseizoen'. De geruchten over de hitte in Cambodja bleken niet zwaaroverdreven te zijn,
3 Dagen lang tempels bezocht in het gigantische complex van Angkor.Angkor de oude hoofdstad van het Khmer rijk waar iedere koning zijn eigen tempel heeft toegevoegd aan de pracht van de stad. De normale houten huizen van Angkor zijn verdwenen maar gebleven zijn de vele tempels met vaak verbluffende gedetailleerde decoraties.
Na Siem Reap met de boot naar Battambang. 6 uur lang met een kleine boot vanwege het lage water. Het uitzicht op het rivierleven was boeiend, het lawaai van de motor verlaagde het iddilische karakter van het tochtje enigszins. Ba,,ttambang is de tweede stad in Cambodja maar is een provinciale stad. Met de tuktuk de dag erna een tour gemaakt in de omgeving. Veel gezien: maken van loempiavellen, vismarkt, tempel, meer dan een miljoen vleermuizen als diepte/hoogtepunt de bamboetrein. Een stalen onderstel op een spoorrail met wat bamboelatjes en een soort buitenboordmotor 20 minuten heen en 20 minuten terug in de brandende zon.
Daarna naarPhnom Penh.Belangrijkste reden voor ons voor het bezoek aan Phnom Penh, was om meer inzicht te krijgen in de recente geschiedenis van het land. De killing fields en de gevangenis van de Khmer Rouge, de mondelinge en schriftelijke getuigenissen van overlevenden. Dit alles heeft diepe indruk gemaakt. Enorm complexe geschiedenis en context met vele belangen van meerdere partijen. Simpel samengevat: Een kwart van de bevolking is omgekomen. De rode Khmerkwam binnen als bevrijderer (van corruptedoor de amerikanen gesteunde elite die met een coup aan de macht was gekomen).Nog geen 3 uur later moesten de steden worden geevacueerd.Dwangarbeid,uitputting, executiesen martelingen duurden 4 jaar totdat Vietnam ingreep.Omdat juist Vietnam (na Vietnam oorlog) ingreep werd denieuwe regeringtot in de 90er jaren niet erkend in de VN.De rode khmer en Pol Pot werdenfinancieel gesteunddoor het Westen.Vreselijk en onbegrijpelijk.
Niet tebegrijpen datCambodjanen elkaar zoveelhebben gedaan.De mensen die wij ontmoeten zijn allemaal erg vriendelijk en aardig. Op straatvoelen we ons ook 's avonds veilig.Erg verwarrend allemaal.
Vandaag terug in Siem Reap want morgen ............................................... gaan we eindelijk naar China toe.
Ja, heel herkenbaar, dat je verward bent, dat had ik ook. Killing Fields, ik krijg er nu nog kippenvel van. Ontzettend indrukwekkend! Geniet nog effe van het andere Cambodja en een hele leuke tijd in China gewenst. Ik lees met veel plezier jullie verslagen!
Mooi onder woorden gebracht en prachtige foto's!
Ik kan me wel voorstellen wat het je doet omdat je veilig in een fijn land woont met in verhouding weinig moeilikheden. Voorzichtig voorwaarts naar China.